Hosting Ve Domain [Detaylı Anlatım]

wheeze

Üye
Katılım
21 Şub 2024
Mesajlar
100
Tepki
0
Puan
16
Ticaret: 0 / 0 / 0
Web-Hosting-Wallpaper-2.png



Hosting nedir?​

Farz edelim bilgisayarınızda yeni bir döküman oluşturdunuz. Bu dökümanı saklamak için o dosyayı bilgisayarınızın diskine kayıt edersiniz ve bilgisayarınızı kapatırsınız. Peki bu dökümanın sizin web sayfanız olduğunu düşünün.
Web sayfalarınızı internet ortamında kendi bilgisayarınızda barındıramayacağınıza göre size çok güçlü, yedi gün yirmi dört saat hizmet verebilen ve her türlü yoğunlukta problemsiz web sitenizi hızlı bir şekilde yayınlamaya devam edecek bir bilgisayara ihtiyacınız var demektir. Bu bilgisayarlara teknik olarak sunucu denilmekte.
Hosting; kişi ve organizasyonlara ait web sitelerinin ve sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayınlanmasına olanak tanıyan, güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının birleşimi ile oluşturulmuş bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Hazırlanan web sayfaları, kontrol panel üzerinden çeşitli dosya transfer yazılımları ile bu gelişmiş web sunuculara yüklenir, domain tanımlamaları yapılır ve yayına hazır hale getirilir. Bu hizmetin bir diğer adı da barındırma hizmetidir. Özellikle web sitesi tasarımcıları ve webmaster lar arasında web hosting olarak da adlandırılır. Hosting hizmeti sayesinde web siteleriniz dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat erişilebilir hale gelir.

Domain Nedir?​

Domain (alan adı); hatırlanması zor olan IP adresleri yerine kullanılması için internet otoriteleri tarafından geliştirilen bir isimlendirme yöntemidir. Siteniz için seçtiğiniz ismin; .com, .net gibi bir uzantıyla kullanılan haline alan adı ya da domain denmektedir.

Evinizin; web siteniz olduğunu düşünürsek; domain evinizin adresidir!


Domain için yapılabilecek en doğru tanımlardan biri de “sitenizin adı ve adresi” şeklinde yapılan tanımdır çünkü kullanıcılar sitenize alan adınızı kullanarak ulaşır.

Başka bir deyişle; bir web sitesine girmek için adres çubuğuna yazılan Doodle Şampiyon Adası Oyunları! gibi bir adresin google.com şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain olarak adlandırılır.

İki ayrı web sitesinin aynı domaine sahip olması imkansızdır. Parmak izleri gibi benzersiz olan domainler; IP (Internet Protocol Address) numarası denen uzun ve hatırlaması zor sayılara karşılık gelir.

Yani domainler olmasaydı Google’a girebilmeniz için adres çubuğuna 64.233.191.255 gibi bir sayı yazmanız gerekecekti.
Milyarlarca internet kullanıcısını ve 300 milyondan fazla alan adını birbirine bağlayan DNS (The Domain Name System) denen sistem sayesinde tarayıcınıza girdiğiniz alan adı; ilgili IP adresine dönüştürülür. Böylece; ziyaretçilerin kullandığı bilgisayarlar; web sitesine ait içeriğin depolandığı sunucuyu bulabilir.
 
Teşekkürler çok güzel elinize sağlık başarılarınızın devamını diliyorum
 

Bu konuyu okuyan kullanıcılar

Üst